站內搜索

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

new161討論區

常見性病系列:性器官疣(椰菜花)

超級版主

std template.png (709.12 KB, 下載次數: 0)

下載附件

2021-1-6 15:00 上傳

列位師兄假如無偏偏食嘅話便一定有食過椰菜花架啦!椰菜花有豐碩維他命,又低卡路裡,並且下纖維,仲能夠抗癌加!椰菜花我哋便一定倡議年夜傢食多啲,但係,另一種「椰菜花」便使人『聞花色變』喇!冇錯,我哋便係講松性病嘅「椰菜花」!

所謂「椰菜花」,係性器民疣嘅雅稱,果為患者會於性器民或肛門,以至心腔四周少出一粒粒表面相似「椰菜花」嘅疣,以是便有呢個體稱。性器民疣係由HPV病毒惹起,次要係HPV 6型及11型惹起。性器民疣嘅傳布才能十分強,假如有同患者停止過性打仗,便好年夜時機會傳染到HPV病毒,並且年夜部分人會喺8個月內有病徵,死出「椰菜花」狀嘅疣。固然佢對死命並沒有太年夜要挾,但係椰菜花絕對會影響你同你朋友嘅性安康!

最慘嘅係咩呀?醫教界係臨時已搵到完整根治椰菜花嘅醫治辦法架!當今醫治椰菜花嘅辦法次要係用藥膏,激光大概熱凍辦法去移除患者身上嘅性器民疣,並且係會有復收嘅時機。患者要靠本身免疫力,和平常安康嘅糊口風俗去抑止性器民疣嘅刪死,以是腳尾係好少架!

咁有啲咩辦法能夠防備呢?固然,准確利用甯靜套係此中一個辦法,心交,陽講交及肛交齊程利用甯靜套係能夠防備多種性病嘅!除咗利用甯靜套,接種HPV防備針皆係一個極有用嘅防備辦法,除咗防備會引致椰菜花嘅HPV 6及11型以外,仲能夠防備引致癌癥嘅HPV病毒,包羅肛門癌,心腔癌和子宮頸癌等,以是接種疫苗除咗庇護本人以外,皆係庇護你嘅朋友安康。

以是話,列位師兄除左要玩得高興以外,皆要玩得甯靜!固然椰菜花凡是係有病徵能夠睇,但係其他性病比方愛滋病大概梅毒,係能夠無病徵架!以是年夜傢記著玩之餘皆要按期上嚟做快速測試呀!

【再思社區安康構造】(NGO)
性安康諮詢;
免費、沒有記名、保稀、
愛滋病毒/梅毒快速測試
德律風: 3188 9024
腳機: 6424 8126
地點: 再思新地點旺角弼街9-15號恆利中間302室

再思社區安康
回復

金牌會員

過來看看的
回復

金牌會員