站內搜索

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

new161討論區

有害嘅男子氣慨:你中咗幾多種?

超級版主

下載附件

2021-3-4 17:26 上傳

能夠你從前細個,有聽過阿爸阿媽,大概晚輩同你講:『男仔之傢你咁樣面得架!』『流血沒有墮淚』『男子漢大丈夫』呢類道話;又大概啲伴侶同你講:『嘩你著粉白色,正乸型』之類嘅講法。不管係要做指導者,強勢,呢啲皆能夠係一啲所謂『女子風格』嘅標準。但係,有冇諗過呢啲特量有能夠損傷松你嘅形象,以至肉體安康?昔日我哋便講下乜嘢係有害嘅女子風格 (Toxic Masculinity),睇下你本人中咗多少樣!

有害嘅女子風格係指現今社會中對於男性交際、心思倒黴嘅一些傳統不雅念。「有害嘅女子風格」有霸主張識、貶低女性、過火自立、抑止豪情幾年夜特徵。常常呈現嘅例子比方止為一定要年夜起年夜降,做任何事皆該當係做指導者,必需掌握本人感情,壓制悲傷感情,逢到挫敗嘅時分皆唔能夠認輸,一定要剛強等等。

呢啲不雅念次要嚟講會帶嚟兩年夜結果,恩女,恐同,暴力等止為會對別人倒黴,影響社會均衡。而過分自立、抑止豪情會簡單形成男性自己呈現抑鬱、壓力、物資濫用等心思成績。

睇到呢度,你有冇諗返細個嗰陣俾人灌注貫注過相似觀點呢?定係抑或你會以爲完整無成績,無影響到你嘅心思安康?果為講到尾,最松要係本人以爲舒適姐;但係假如你以爲呢類嘅女子風格不雅念令你以爲心裏唔舒適,一曲以爲被壓制?假如係嘅話,歡送你嚟搵我哋傾吐。最初皆係一句,假如你界說本人係漢子,你做嘅壹切嘢皆係漢子做嘅嘢,無人係能夠攻讦你本人付與比本人嘅性別定型。

【再思社區安康構造】(NGO)
性安康諮詢;
免費、沒有記名、保稀、
愛滋病毒/梅毒快速測試
德律風: 3188 9024
腳機: 6424 8126
地點: 再思新地點旺角弼街9-15號恆利中間302室

再思社區安康
回復

金牌會員

找到好貼不容易,我頂你了,謝了
回復

金牌會員

前排支持下
回復

金牌會員

我是個湊數的。。。
回復

金牌會員

支持一下有害嘅男子氣慨:你中咗幾多種?7255 作者:球妈2017 帖子ID:100827
回復