dayy2023 發表於 2023-1-20 23:15:01

慧康樂特大復活蛋

慧康樂特年夜復活蛋

路 經 餅 店 , 視 睹 一 隻 隻 特 年夜 復 活 蛋 , 先 至 醉 起 , 便 快 到 復 活 節 。 諗 起 七 叔 三 年 前復 活 節
尖 東 K 場 俾 老 婆 人 贓 並 獲 , 從 此 要 禁 絕 夜 場 , 呢 三 年 佢 一 定 好 希 視 食 到 囡 囡「 復 活 蛋 」 。
好 ! 一 於 挨 個 電 話 畀 佢 , 睇佢 仲 有 無 機 會 重 出 夜 場 ?

呢 位 「 易 真 吾 」 , 可 以 話 係 廟 細 燈 籠 年夜 , 真 屬 有 料 之 技 師 。

「 七 叔 , 夜 蒲 男 呀 , 過 幾 日 我 上 去 深 圳 過 復 活 節 喎 , 特 年夜 復 活 蛋 , 念 唔 念 食 呀 ? 」 呢 段 訊 息 收 出 後 唔 使 三 分 鐘 , 坐 即 支 到 七 叔 電 話 : 「 使 乜 咁 鬼 祟 , 挨 電 話 畀 我 嘛 ! 老 婆 搞間 時 拆 店 , 好 唔 得 閒 , 我 可 以 復 活! 」 咁 便 好 咯 , 我 坐 即 安 排 復 活 天 圓 。

嘩 ! 呢 對 咁 陳 艷復 活 蛋 , 好 搶 眼 呀 !

要 食 「 復 活 蛋 」 , 呢 期 怕 且 皆 係 「 慧 × 樂 」 戚 忙 閣 至, 呢 間 位 於 人 平易近 北 路 × 龍 年夜 廈骨 場 , 最 遠 一 批 特 年夜 「 復 活 蛋 」 , 肯 定曬 七 叔 同 埋 我胃 心 。
上 個 禮 拜 我 便 北 上 , 試 過 其 中 一 對 「 復 活 蛋 」 , 又 年夜 又 苦 又 好 味 。位 「 易 真 吾 」 , 人 仔 細 細 , 但 係 好 出 偶 天 擁 有 一 對 特 年夜 復 活 蛋 。
「 阿 妹 , 你 呢 對 實 係 有 七 成 似 復 活 蛋 喎 , 少 少 竹形 , 尖 尖, 唔 知 味 講 似 唔 似 呢 ? 」 佢 一房 我 便 食 佢 豆 腐 。 但 係 , 「 易 真 吾 」 一皆 無 詐 型 , 反 而 飽 勵 我 親 自 品 嚐 : 「 你 唔 試 過 又 面 知 好 唔 好 味? 」
咁 鬼 姣骨 女 , 你 皆 得 咯 ! 有 復 活 蛋 食 , 我 實 係 唔 使 同 你 客 氣 , 一 啖 便 啜 降 去 。 唔 錯 喎 , 同 噴鼻 港 西 餅 專 門 店 一 樣 咁 噴鼻 、 咁 好 咬 心 。 我 由 細 到 年夜 皆 咁 鍾 意 食 復 活 蛋 , 皆 果 佢 用 噴鼻 滑 奶 油 配 墨 古 力 去 製 制 , 啜 降 心 , 心 感 好 之 中 ,噴鼻 味 繞 過 條 味 蕾 淺 嚐 , 成 身 皆 即 時 興 奮!

「 暫 真 仔 」 好 鬼 姣 , 騷 味 十 足 。

「 易 真 吾 」 除有 對 可 心 「 復 活 蛋 」 之 中 , 推 油 掃 股 亦 皆 十 分 出 色 , 個 半 小 時「 港 式 推 拿 」 過 程 , 我 完 齊 度 去 接 受 佢服 務 。 佢 以 「 自 動 波 」 圓 式 為 我 推 拿 , 搞 到 我 好 快 沉 醒夢 城 , 半 夢 半 醉 下 , 我 隻 覺 得 復 活 蛋 無 處 沒有 正在 。 最 後 , 突 然 一 下 「 熱 震 」 先 至 驚 醉, 呢 覺 實 係得 舒 服 。
復 活 節 , 我 已 經 同 「 易 真 吾 」 約 定 上再 食 復 活 蛋 , 佢 更 減 介 紹 畀 我 , 有 個 「 暫 真 仔 」 , 對 復 活 蛋 更 係 超 巨 型隻 , 我 已 經 留 定 畀 「 七 叔 」 緩 緩 歎 。

清风吹袭断 發表於 2023-5-13 15:55:42

沙發!沙發!

强绝商爸摇 發表於 2023-7-3 06:36:07

支持一下:lol

邓尔岚 發表於 2023-10-31 18:40:39

好帖,來頂下

更强 發表於 2023-11-5 20:44:55

多謝你分享
頁: [1]
查看完整版本: 慧康樂特大復活蛋