misshk148 發表於 2023-1-20 11:40:00

常見性病系列:陰部皰疹

std template.png (617.7 KB, 下載次數: 0)

下載附件

2021-1-8 15:19 上傳

假如我同列位師兄講,齊天下有好沒有多7成人有皰疹病毒,你會有啲咩反響?能夠你會好驚本人係咪此中一分子,大概擔憂本人係咪曾經遭到傳染。但實在皰疹皆有分一型同兩型,上裏講7成人有嘅係皰疹一型,昔日同年夜傢講嘅便係陽部皰疹,即係皰疹兩型喇!

皰疹一型同皰疹兩型皆係由純真皰疹病毒惹起,皰疹一型病發位置凡是心腔四周, 患者病發時會先有皮膚刺痛,以後便會死一粒粒火泡,火泡分裂以後有能夠會惹起潰瘍。皰疹兩型患者取皰疹一型相似,別離正在於皰疹兩型患者嘅病發位置會係性器民四周,以是病發嘅時分下體係會又痕又痛!皰疹係顛末打仗患者嘅體液或患處感染,特別是當患者有病徵嘅時分,皰疹嘅感染性會年夜年夜進步!

別的,現時仍舊係已有根治皰疹嘅醫治,現有醫治辦法隻可以放慢火泡癒開和抑止病毒舉動,已能夠完整斷尾架!以是要防備皰疹,便記得利用甯靜套喇!心交,陽講交及肛交齊程利用甯靜套係能夠防備多種性病包羅愛滋病和梅毒架!

仲有,皰疹喺冇病徵嘅狀況下仍舊能夠感染,以是年夜傢記著要玩得甯靜呀!年夜傢記著玩之餘皆要按期上嚟做快速測試呀!

【再思社區安康構造】(NGO)
性安康諮詢;
免費、沒有記名、保稀、
愛滋病毒/梅毒快速測試
德律風: 3188 9024
腳機: 6424 8126
地點: 再思新地點旺角弼街9-15號恆利中間302室

再思社區安康

无将大车 發表於 2023-6-6 06:10:03

謝謝樓主,共同發展

123456811 發表於 2024-4-22 07:39:28

我搶、我搶、我搶沙發~

紫色爱玫瑰咎 發表於 2024-5-19 06:54:15

謝謝樓主,共同發展

屎壳郎秧 發表於 2024-6-17 11:34:46

支持一下:lol

阿源285 發表於 2024-8-15 07:38:50

前排支持下

愿为素心人 發表於 半小時前

前排支持下分享
頁: [1]
查看完整版本: 常見性病系列:陰部皰疹