misshk148 發表於 2023-1-20 11:40:00

常見性病系列:淋病

std template.png (571.31 KB, 下載次數: 0)

下載附件

2021-1-12 15:11 上傳

拿,此淋病差別彼「淋病」,年夜傢唔好撈治呀!淋病係噴鼻港此中一個最遍及嘅性病,咁佢嘅病徵皆十分較著,便係患者會有小便刺痛,性器民會流出紅色或黃綠色膿狀液體,因而亦有人雅稱淋病做『流黑濁』大概『牛奶仔』。

淋病隻會透過沒有甯靜嘅心交,陽講交或肛交感染。除咗能夠於性器民有病徵以外,淋病亦有能夠果肛交或心交因而肛門流膿或心腔收炎的癥狀。並且淋病假如唔實時治療,病情有能夠會舒展到其他器民,男性患者能夠因而引致睪丸傳染而收炎,而女性患者則有能夠會有盆腔收炎,以至引致沒有育。同時,淋病患者缺少醫治的話城市能夠惹起樞紐,皮膚及眼陰呈現成績。

果為淋病係淋病單球菌惹起,以是顛末服用大夫處圓嘅全部抗死素療程便能夠有用根治淋病。醫治時期要取性朋友制止有任何性打仗,制止乒乓球式傳染,並且要證明曾經痊癒先能夠回復性糊口。為確保完全根治淋病,康復後仍須承受大夫或診所嘅跟進查抄。

念防備淋病,最好嘅防備辦法固然係性交嘅時分齊程准確利用甯靜套啦!不管心交,陽講交或肛交皆要利用甯靜套,以加低抱病風險。並且,一旦染上性病,得其他性病,以至愛滋病嘅風險城市進步!以是為咗本人身材著念,進來玩之前記得要有一「套」傍身呀!仲有,按期身材查抄皆好主要架!按時曉得本人愛滋病或梅毒傳染情況先能夠確保本人同你朋友嘅身材安康。

【再思社區安康構造】(NGO)
性安康諮詢;
免費、沒有記名、保稀、
愛滋病毒/梅毒快速測試
德律風: 3188 9024
腳機: 6424 8126
地點: 再思新地點旺角弼街9-15號恆利中間302室

再思社區安康

刘晨阳1 發表於 2023-7-17 13:37:56

支持一下:lol

普通人物怨 發表於 2023-11-13 00:38:30

前排支持下

SUNSHINEhzl 發表於 2023-12-16 02:48:21

學習了,謝謝分享、、、
頁: [1]
查看完整版本: 常見性病系列:淋病