misshk148 發表於 2023-1-20 11:40:00

安全套就成日用,安全套嘅冷知識你又知唔知?

下載附件

2021-5-24 12:16 上傳

下載附件

下載附件

下載附件

拿即係咁,我哋便成日同年夜傢宣揚安康訊息,叫年夜傢停止心交,陽講交或肛交嘅時分皆要齊程准確利用甯靜套,果為能夠有用防備愛滋病同埋其他性病丫嘛!但係年夜傢又有冇聽過有閉甯靜套嘅熱常識呢?昔日便同年夜傢分享下啦!

甯靜套 (Condom) 呢個名到而傢皆無人知面解叫Condom!
Condom呢個字,有人話係源於英國國王查理兩世效勞的孔東大夫(Dr. Condom)有閉,但實在於查理兩世即位100多年前,曾經有人利用相似甯靜套嘅物體。亦有人提出唔少推丁詞語嘅詞源,比方 「condon」(容器)、「condamina」(屋子)、cumdum(劍鞘或劍套)等,但實正詞源仍舊無從得知。

甯靜套皆有幾種唔同質料做成!
平常年夜傢用慣嘅甯靜套,凡是皆係由乳膠製制,果為佢彈性十分好,推扯強度皆十分超卓,以至能夠推少800%而唔斷裂!一個甯靜套唔甯靜嘅話實係能夠搞出性命㗎嘛!以是市情上年夜部門嘅甯靜套皆係由乳膠製成嘅。不外乳膠有個缺陷,便係會惹起部分人過敏,並且亦唔能夠用油性光滑劑,不然有能夠令乳膠甯靜套分裂!

果為以上缺陷,有人便創造散氨酯(PU)製制甯靜套,呢隻物料過敏性比乳膠低,具有較佳嘅傳熱性、保量期亦較少、並且能夠同油性光滑劑一併利用、同埋無一般乳膠甯靜套嘅同味。不外佢彈性無乳膠咁好,並且比起乳膠甯靜套,PU甯靜套更簡單滑降、分裂,價錢亦皆比力高貴。

假如你崇尚自然,仲有以羊腸衣製成嘅甯靜套,實係夠曬本初呀!不外,羊腸衣外表存有很多多少粗大嘅自然孔隙,對性病及愛滋病病毒嘅防備功效能夠比其他甯靜套低!

甯靜套仲有其他用處?
咁甯靜套又防火,又易整脫,推扯幅度又年夜,能夠話係多用處容器呀!第兩次天下年夜戰個陣,有兵士會用甯靜套去啓住步槍槍心,避免污垢儲蓄積累。要將電子東西防火嘅話,皆有人試過將甯靜套當防火袋咁用!

講咗幾樣甯靜套嘅熱常識,實在講咁耐,皆係念叫咁多位ching用甯靜套姐!性交嘅時分齊程准確利用甯靜套係防備性病嘅最好辦法!不管心交,陽講交或肛交皆要利用甯靜套,以加低抱病風險。並且,一旦染上性病,得其他性病,以至愛滋病嘅風險城市進步!以是為咗本人身材著念,進來玩之前記得要有一「套」傍身呀!一旦疑心本人有染上性病嘅風險,便記得睇大夫喇!按期身材查抄皆好主要架!我哋再思供給免費嘅愛滋病同梅毒測試,20分鐘便曉得成果!按時曉得本人愛滋病或梅毒傳染情況先能夠確保本人同你朋友嘅身材安康。快啲預定做測試啦!

【再思社區安康構造】(NGO)
性安康諮詢;
免費、沒有記名、保稀、
愛滋病毒/梅毒快速測試
德律風: 3188 9024
腳機: 6424 8126
地點: 再思新地點旺角弼街9-15號恆利中間302室

再思社區安康

特朗普大爷 發表於 2023-8-25 00:46:16

:lol不錯

街角386 發表於 2023-10-25 00:45:53

真是 收益 匪淺
頁: [1]
查看完整版本: 安全套就成日用,安全套嘅冷知識你又知唔知?