misshk148 發表於 2023-1-20 11:40:00

話題:性偏好(Kinks)同性癖好(Fetishes)有咩分別

下載附件

2021-1-27 15:01 上傳

下載附件

下載附件

成日聽啲人講,話本人鍾意邊類邊類嘅女人,有啲能夠話本人鍾意啲飽滿極少嘅密斯,又有啲便鍾意單腿十分纖幼嘅女仔。然後便會有人話,「咦¬你哋好反常,有咁多嗜好!」咁終究咩先係性偏偏好,而面樣先係性嗜好呢?

尾先,性偏偏好 (Kinks) 凡是係指一啲「非支流」嘅愛好,係一個普遍界說嘅詞語。一啲BDSM(性施虐,被虐喜好),群交,利用光滑油,綁縛,造服。。。實係諗得出嘅,會喺性愛時期用到嘅非支流弄法,皆能夠稱為性偏偏好 (Kinks)嘅。

咁性嗜好 (Fetishes)又係啲咩嚟呢?誠懇講,性嗜好同性偏偏好二者係十分類似,但係有性嗜好嘅人士,係一定要有個特定嘅性嗜好前提存正在,先會有性鎮靜。有啲性嗜好比方話下跟鞋嘅外形,便稱為形狀性嗜好 (Form fetish); 有啲便比力集合喺物料身上,比方絲量衣物,仿皮穿著等,嗰啲便係物資性嗜好 (Media fetish). 亦有啲人係有部分身材部位嘅性嗜好,比方最多見嘅有戀足,戀乳,戀臀等,係稱為部分性嗜好 (Partialism).

咁佢哋兩個最年夜別離係咩呢?性偏偏好次要係性圓裏嘅探究,次要嚟講皆係用嚟為性糊口帶嚟一啲新穎感同刺激感,火伴侶一齊享用更有快感嘅性愛。但係有性嗜好嘅人士,係必需要有特定嘅性嗜好去挑起性鎮靜,久遠嚟講係有能夠影響朋友閉係,以至開展成性停滯,比方有竊看嗜好嘅人士亦有能夠有犯法嘅傷害。以是假如發明本人嘅性嗜好開端影響本人壹樣平常糊口,令你或你朋友感應困擾,便有需求去睹相幹專業人士幫輔佐喇!

昔日同年夜傢講咗咁多閉於性嘅常識,但皆要提下年夜傢記得做按期測試呀!我哋再思供給免費嘅愛滋病同梅毒測試,20分鐘便曉得成果!按時曉得本人愛滋病或梅毒傳染情況先能夠確保本人同你朋友嘅身材安康。快啲預定做測試啦!

【再思社區安康構造】(NGO)
性安康諮詢;
免費、沒有記名、保稀、
愛滋病毒/梅毒快速測試
德律風: 3188 9024
腳機: 6424 8126
地點: 再思新地點旺角弼街9-15號恆利中間302室

再思社區安康

15155324777 發表於 2023-11-28 19:24:12

小手一抖,積分到手!
頁: [1]
查看完整版本: 話題:性偏好(Kinks)同性癖好(Fetishes)有咩分別