lovekua 發表於 2023-1-20 11:35:02

點解D相囡囡對腳有時會好似鴛鴦腳?

面解D相囡囡對足偶然會恰似鴛鴦足?

下載附件

2022-8-10 03:51 上傳

面解D相囡囡對足偶然會鴛鴦足(一隻足細一隻足幼)?

對足唔固然唔係細,更唔係鴛鴦,係相機鏡頭透視成績,係光教本理無可制止。從前實在皆注釋過....

指壓房間太細,要影齊身的話,唯一隻可以選用廣角鏡。但廣角鏡嘅透視感同人眼透視唔同,簡樸講會將視覺誇大咗,前裏主領會更誇張,前面主領會更緊縮。

網上有年夜量相似「鏡頭透視本理」資本可供搜索,圖文並茂會注釋得更好:

拍照根底分享系列鏡頭的透視本理
https://kknews.cc/zh-hk/photography/4vyogvx.html

下載附件

2020-12-10 01:36 上傳

留神假如囡囡係前後足擺post,前足比後足間隔更靠近鏡頭,而廣角鏡頭嘅透視會將前足放年夜咗,做成有鴛鴦足覺得,但實踐受騙然唔係鴛鴦。

除非年夜傢情願抛卻囡囡齊身相,當前隻睇半身便滿意曬的話,便能夠抛卻用廣角鏡頭,但圖片會變得枯燥好冇趣。

同時唔好再睇住D相話對足細或對足鴛鴦,囡囡聽到的話會好介懷!

*假如當前再有人唔大白而留相似考語,城市被刪除,唔念再華侈實力出完出瞭去注釋!

Superadmin

疑問

甜心猫舍 發表於 2023-1-30 19:47:14

:lol不錯

戏做顿 發表於 2023-3-15 07:03:12

前排支持下分享

里脊鱼鱼si 發表於 2023-5-30 18:01:01

找到好貼不容易,我頂你了,謝了

123457049 發表於 2023-7-29 10:09:34

我是來刷分的,嘿嘿
頁: [1]
查看完整版本: 點解D相囡囡對腳有時會好似鴛鴦腳?